Det är en sak att säga att man upplever att man mår bättre av att få i sig chiafrön regelbundet, men en helt annan sak att faktiskt kunna bevisa och peka på vad det är med detta frö som ger hälsofördelar. Det fina med chian är att detta frö faktiskt är dokumenterat som en mycket bra källas för fibrer, protein och omega 3. Det är helt enkelt bevisat att man får i sig detta då man äter chiafrön och därmed så kan man med säkerhet säga att de ger kroppen mycket viktiga näringsämnen. Samtidigt så måste man se lite närmre på de studier som har gjorts för att förstå precis på vilket sätt som chian verkligen kan vara bra för kroppen.

Chiafrön är små svarta och ibland vitfläckiga frön (det finns även vita och bruna chiafrön). De här fröerna kommer från Salviaplantan och de är också besläktade med mynta. Man finner chiaplantan på olika håll i Sydamerika och där har urbefolkningen under flera tusen år använt den för matlagning och för dess höga näringsinnehåll. Det som gjorde detta frö så populärt var framförallt den energi som det ger, och faktum är att ordet chia betyder styrka på Mayaspråket.

Chia som superfood

Idag är det inte många som tänker på indianer i Sydamerika då de hör ordet chia vilket beror på att det här fröet idag är vedertaget som så kallad superfood. Hälsomedvetna från världens alla hörn använder sig av chia för att laga till pudding och gröt eller för att lägga till något extra nyttigt till sallader. Om vi ser på näringsinnehållet för 28 gram chia så inser vi snabbt varför detta frö är så fantastiskt. Med denna lilla mängd frö så får vi 11 gram fiber, 4 gram protein och 9 gram fett. Till detta så kommer viktiga näringsämnen som kalcium, magnesium, zink, B3, B2 och B1 vitamin, och omega 3.

Gott om antioxidanter

Den som vill öka intaget av antioxidanter bör också se lite närmre på chiafröerna. Det är nämligen så att dessa är laddade med antioxidanterna som hjälper kroppen med att bekämpa skadliga fria radikaler. Det här är väldigt viktigt både för dagshälsan och för att förebygga och undvika sjukdomar som kan uppstå då de fria radikalerna blir alltför många och börjar skada kroppens olika system. Antioxidanterna är också det som gör att fetterna i chiafrön inte blir dåliga så att det går att förvara en längre tid utan att man mister det viktiga näringsinnehållet. Om du upplever att kosttillskott med antioxidanter inte är särskilt verksamma så kan chiafrön vara lösningen eftersom kroppen lättare kan ta upp näringsämnen direkt från mat.

Protein

Proteinet som vi finner i dessa frön är ett kvalitetsprotein. Det betyder att det erbjuder en god balans mellan olika essentiella aminosyror vilket gör det lättare för vår kropp att absorbera och använda sig av proteinet. Det här är något som är av stort intresse för den som vill gå ner i vikt såväl som för den som tränar mycket och som behöver öka på proteinintag för att hjälpa kroppen med muskelbygget. Det man har upptäckt via studier är att ett högt proteinintag reducerar aptiten och även behovet av att hela tiden tänka på att äta. Det här är ju riktigt goda nyheter för den som tenderar att äta för mycket.

Hjälp med viktnedgång

Det är inte bara på grund av att chiafrön innehåller protein som de anses vara bra för den som vill gå ner i vikt. Fiberinnehållet är också bra för att absorberar mycket vatten så att man får en mättnadskänsla i magen. När man känner sig mätt så äter man inte mer och det är ett säkert sätt att gå ner i vikt på. Det att mättnadskänsla leder till viktnedgång är bevisat i otaliga studier och det är ju också därför som så många viktminskningsmetoder går ut på just detta. Med chia så kan man alltså få ner aptiten, men de studier som har utförts specifik på chiafröerna och viktnedgång har inte kunnat se en större effekt, så även om det är så att man äter mindre på grund av att man lägger till detta frö så ska man inte förvänta sig en enorm förändring på kort tid. Däremot så är det förstås så att den som satsar på chia som kosttillskott är medveten om sin hälsa och sin kost och det här är ett mycket bra sätt att få kontroll på vikten.

Sist men inte minst, Omega 3

Man kan inte prata om chia utan att nämna omega 3 för chia har mer omega 3 än lax! Nu ska man dock vara medveten att det rör sig om typen ALA (Alpha Linolenic Acid) och den här formen måste göras om till EPA och DHA innan den kan användas av kroppen. På grund av detta så kan man inte säga att omegan som man får i chiafröet är bättre än den som man får på animaliskt väg, men med så många andra mineraler och vitaminer så kan man inte säga annat än att det här är ett frö som alla borde dra nytta av.

Källor:
Chia och antioxidanter
Protein i Chiafrön