Det finns ett urfolk som lever i de bergiga ödsliga delarna av delstaten Chihuahua i Mexiko. De kallar sig själva för Rarámuri men i folkmun är de kända som Tarahumarafolket. Rarámuri betyder ”de som löper” eller ”lätta på foten” och urfolket är berömda för att springa extremt långa sträckor, uppåt 160 kilometer, på tider som kan mätas med elitidrottare.

Rarámurifolkets lekfyllda lopp pågår längre än västvärldens marathon och slutar inte ens när solen går ner. Men det finns en hemlighet till deras speciella förmågor. Löparfolket använde sig av en speciell dryck som sades göra dem outtröttliga. Chia Fresca– drycken som ger omedelbart energitillskott. Den består av det kraftfulla chiafröet som är nästan helt utan kalorier och hjälper till att reglera och stabilisera blocksockernivån. Det lilla fröet innehåller viktiga antioxidanter, protein, kalcium, järn, zink, och Omega 3. Drycken blev vida känd efter den blev hyllad i bestsellern ”Born to Run” av Christopher McDougall. Han förklarar att drycken har motsvarande energiinnehåll som en smoothie gjord på lax, spenat, och mänskliga tillväxthormon.

Drycken Chia Fresca kallas ibland för Iskiate och är väldigt lätt att göra själv. Drycken är baserad på vatten, chiafrön, färsk lime, och om man önskar en sötare smak kan man addera sötma genom att använda sig av naturligt framställd agavesirap eller honung. Många hälsotidningar och tidskrifter förespråkar drycken för alla dess många förmånliga effekter. Chiafröna har en absorberande effekt och kan absorbera vatten upp till tio gånger sin egen storlek. Detta gör att det bildas en geléaktig massa när fröna kommer i kontakt med vattnet på grund av de lösliga kostfibrerna som fröna innehåller. Samma process sker sedan genom matsmältningssystemet där gelén bildar ett naturligt skydd mellan enzymer i matsmältningen och kolhydraterna i kosten. Så naturligt nog är den här drycken en guldgruva för hårt arbetande, trötta kvinnor och män som inte hinner med att prioritera hälsan. Så inte bara förbättras den vardagliga orken utan drycken ger även ett långsammare blodsockerpåslag som får midjan att på sikt smalna av.

Essentiella fettsyror från Omega-3 har smärtlindrande effekter och förhindrar muskelvärk, inflammation och ledvärk. Syrorna har en beprövad anti-inflammatorisk effekt och chiafröna innehåller mängder av dem. Faktum är att de gamla aztekindianerna ofta åt chiafrön för att lindra knäsmärtor. Förutom att bekämpa inflammations- och ledvärk, är de essentiella fettsyror som finns i chiafrön effektiva mot hudproblem, likväl som de hjälper till att främja hjärnans skärpa och välmående. De har även bevisats dämpa symptomen på personer med Attention Deficit Hyperactive Disorder (ADHD) och ADD. Aminosyrorna som är kroppens byggstenar, gör drycken viktig i kroppens återhämtningsprocess, så ta dig ett glas efter varje träningspass eller löptur.

Som ni märker så är anledningarna få till att inte springa raka vägen till närmaste butik och grabba tag i en påse chiafrön. Kläm in en Iskiate i vardagsrutinerna och lev livet med extra energi och ork och låt alla löprundor bli lite längre och lite snabbare – precis som Tarahumaraindianerna.

Man kan variera sin Chia Fresca. En del önskar en sötare smak, medan andra föredrar en syrligare, friskare chia fresca. Varför inte testa receptet nedan!
chia fresca

Chia Fresca Recept

För den som inte kan hålla sig en sekund längre, följ receptet nedan:

Ingredienser:

  • 3 dl vatten
  • 1 msk chiafrön
  • 1st pressad lime eller limejuice
  • 1 msk agavesirap

Gör såhär:

* Fyll ett glas med is och vatten

* Häll i Chia-fröna, squeeza limen och häll i agavesirapen

* Ställ in i kylskåpet och låt stå i cirka 3 min

* Redo att servera, dekorera gärna med en limeklyfta