Proppfulla av mineraler, proteiner och kalcium har chiafröna tagit människor med storm och blivit en trend utan dess like. Men är dessa frön, som sägs innehålla mer omega 3 i två teskedar än en portion lax, enbart nyttiga?

Allergisk reaktion mot chiafrön

biverkningar av chiafrönTrots att det inte skrivs särskilt mycket om chiafröns biverkningar, finns det en del saker som kan vara värt att veta innan man ger sig på att prova trendfröna. Chiafrön kan orsaka en allergisk reaktion med liknande symptom som kan uppkomma vid andra matallergier; framförallt magont, illamående och diarré. Vissa matallergier kan ge allvarliga och till och med livshotande symptom, varför man alltid måste söka vård akut om de uppstår. Det är ovanligt med allergi mot chiafrön, men man ska vara särskilt uppmärksam om man är allergisk mot senapsfrön sedan tidigare, då dessa inte är helt olika chiafrön. Om man däremot får mindre allvarliga symptom vid intag av chiafrön behöver man inte göra något särskilt, mer än att sluta äta dem förstås.

Kom ihåg att allergisymptom är väldigt ovanliga!

Förstoppning av chiafrön

förstoppning av chiafrönChiafrön förebygger förstoppning och är som oftast bra för magen och tarmrörelserna. Men kostfiber, som chiafrön är rika på, kan i stora mängder orsaka förstoppning istället för att förebygga det. Därför är det viktigt, om man redan äter mycket kostfiber i sin alldagliga kost, att inte överkonsumera chiafrön. Risken är att kosten då orsakar förstoppning. Detta gäller framförallt om man dricker för lite vätska. Ett överskott av kostfiber kan nämligen orsaka en kraftig förstoppning.
Exempel på mat som är rik på kostfiber är frukt, grönsaker och andra slags frön än chiafrön. Det är alltså bra att se över sin kost eftersom kostfiber gör sig bäst i lagom dos. Framförallt är det viktigt för vegetarianer att hålla extra koll på sitt intag av kostfiber eftersom en vegetarisk kost oftast innehåller mer fibrer än andra typer av kost.

Chiafrön är nyttigt – men ingen mirakelkur

chiafrön fiberChiafrön är ett exempel på något som blivit en stor trend och det är storslagna resultat och effekter som utlovas om man äter dessa fiberfrön. Men precis som kosttillskott och andra naturligt goda livsmedel utlovas ofta större och bättre resultat än vad som i verkligheten sker. Det är inte ovanligt att grossister eller leverantörer av kosttillskott och liknande produkter överdriver effekten av sina tillskott i marknadsföringssyfte. Det innebär vidare att man som alltid får ta budskapet med en nypa salt och vara försiktig med vad man tror och vem man lyssnar på. Kosttillskott och fiberrika frön kan absolut öka ditt välmående och förbättra din hälsa, men det kan med största sannolikhet inte bota några allvarliga sjukdomstillstånd. Inte heller kan några matskedar chiafrön varje dag rädda en i övrigt dålig kosthållning. Som vanligt är det som viktigast att gå på sitt sunda förnuft och leva en hälsosam livsstil med en varierad kost.

I denna artikel har vi tagit fram alla negativa effekter Chiafrön kan ha. Kom ihåg att dessa är väldigt ovanliga och att vi som driver denna sida förespråkar Chiafrön. För de är faktiskt väldigt nyttiga (och goda).
Köp ekologiska Chiafrön här enligt vår rekommendation.