Chiafrön är bland det nyttigaste livsmedel man kan få tag i på hälsokostmarknaden just nu. De är fulla av antioxidanter, kostfibrer, omega 3 och protein. Chiafröet kommer från en blommande växtart som heter Salvia Hispanica och har av flera stammar i Mexiko använts vid matlagning i tusentals år.

Chiafröet innhåller ungefär 15 gånger mer magnesium än broccoli, fem gånger mer kalcium än mjölk samt cirka åtta gånger mer omega-3 än lax. Chiafrön bryts ned i tarmen direkt, vilket innebär att kroppen snabbt kan ta del av alla vitaminer och mineraler. Det nyttiga linfröet bryts till exempel inte ned i tarmen vilket också innebär att kroppen inte tar åt sig näringsämnena på samma sätt som när man äter chiafrön.

Eftersom chiafrön innehåller gelébildande fibrer passar fröet utmärkt att göra gröt och pudding på. Chiafrön är i sig smaklösa. De får smak av det man tillsätter, som mjölk och olika smakämnen som vaniljpulver eller kakao. Vill man ha lite sötare gröt kan man tillsätta sirap eller honung också. Kakao är en bra smaksättare som dessutom är mycket hälsosam, kakonibs är både nyttigt och gott att toppa gröten med. Chiafrön finns att köpa i hälsokostaffärer och vissa välsorterade mataffärer.

Enkelt recept på chiagröt

Ingredienser till 2 portioner:

  • 4 msk chiafrön
  • 4 dl mjölk av valfri sort. Ett tips är att ta en växtbaserad mjölksort med god smak, som tillexempel kokosmjölk, mandelmjölk eller sojamjölk.
  • Smaksättning, som till exempel vaniljsocker, kakao, kanel eller kardemumma. Ta det som du gillar bäst.

Gör så här:

  • Blanda ihop mjölk, chiafrön och smaksättning i ett litet glas, skål eller burk. Vänta sedan en stund och rör om igen då och då för att undvika klumpar. Ställ in gröten i kylskåpet i minst två timmar. Helst ska den stå under natten för bästa resultat.

När gröten är klar för servering rör du om en gång till. Toppa gärna med bär, frukt, riven choklad, kakaonibs eller riven kokos. Välj det som du tycker bäst om själv.