Den perfekta frukosten börjar kvällen innan, i varje fall då man vill starta sin dag med chiagröt. Chiagröten, som är nästan samma sak som chiapudding, är mycket lätt att tillreda, men för att den ska få rätt konsistens så bör den stå i kylen åtminstone ett par timmar, så innan man säger godnatt och släcker ljuset så kan det vara klokt att snabbt blanda ihop följande ingredienser för att morgonen därpå ha den goda gröten redo.

Ingredienser:

2 msk chiafrön

2 dl mandelmjölk

0.5-1 tsk honung

1 mogen banan

Tillredning:

Använd en burk med lock eller en skål som du kan täcka med ett fat eller med plastfilm. Blanda sedan samma ingredienser och rör om ordentligt. Bananen bör mosas innan den blandas i chiagröten. Det är viktigt att täcka blandningen så att den inte tar smak av annat som finns i kylen. Med tanke på detta så kan det vara bra att använda en glas- eller plastburk som har ett lock. Du behöver inte blanda igen, för gröten kommer att stå och tjockna till under natten så att den vid morgonkvisten är redo att äta. För att det ska bli extra fräscht så kan du strö över lite blåbär innan du serverar.

Ät på rätt sätt

Med chiagröt så är det viktigt att man tänker på hur man äter gröten. Det här kan låta lite konstigt för den som inte vet hur nyttiga chiafrön är. Det är nämligen så att de här små fröna är laddade med omega 3, men om man ska få i sig allt det nyttiga så måste man tugga på fröna och inte svälja alla hela. Fröna har ingen särskild smak så man kan gott tugga på dem. Konsistensen på gröten är ganska hal så det är lätt att svälja den precis som den är så tänk på att äta på rätt sätt för att få ut alla näringsämnen och ge dagen en fantastisk start.

Servera på rätt sätt

Har man en snygg burk så är det klart att man kan äta direkt från denna men det här kan bli lite trist i längden. Den perfekta frukosten handlar ju inte bara om smakintryck utan också om synintryck. Lägg upp gröten i en fin skål och strö vackra bär över den. Chiagröt har en gråaktig ton som man kan lyfta med bär. Du behöver inte lägga till socker, och det särskilt när både honung och mandelmjölk ingår i receptet. Mandelmjölken har en naturlig sötma som gör den särskilt bra att använda just för chiapudding, och de flesta tycker om mandelmjölkens lena smak. Om du ändå tycker att det borde smaka lite sötare så är det ju enkelt att lägga till lite honung vid serveringstillfället eller att välja en söt frukt som komplement.