Det lilla svarta superfröet chia har blivit oerhörd populärt att använda både som kosttillskott och som ingrediens i olika bakverk och rätter. Fröet innehåller bland annat gott om protein och mineraler som tillexempel omega 3 som verkar antiinflammatoriskt i kroppen.

Chia innehåller 38 gram kolhydrater per 100 gram varav 34 gram utgörs av vattenlösliga fibrer. Dessa ser till att hålla blodsockret på en bra nivå vilket är bra för personer med diabetes. Dessutom gynnar fibrerna tarmfunktionen så att du får en bättre matsmältning.

Chiafrön fungerar också perfekt som ett energitillskott, speciellt för dem som behöver vara extra uthålliga vid någon tidpunkt som vid högpresterande idrotter som exempelvis långdistanslöpning. På grund av den höga halten av proteiner och fibrer kan fröet också ha en positiv inverkan om du vill gå ner i vikt.

Chia kan användas till alla möjliga maträtter. Eftersom de innehåller geléliknande fibrer passar de särskilt bra till puddingar.

Chiapudding finns att göra i flera varianter men nedan är det ett recept med smak av choklad. Detta passar till såväl frukost som dessert.

För 1 portion:

  • ¾ kopp mjölk av fritt val. Kokosmjölk, mandelmjölk eller sojamjölk om du är vegetarian eller bara vill vara lite extra nyttig.
  • 2 tsk sirap eller honung. Vill du ha en mer hälsosam variant kan du hoppa över sötningsmedel helt.
  • 1 tsk vaniljextrakt.
  • 3-4 stora tsk chiafrön. Vill du ha en tjockare konsistens tar du mer frön.
  • 1 stor tsk osötad kakao.
  • Kakaonibs.

Blanda först vätskorna och sedan resten av ingredienserna i en mindre burk, skål eller glas. Vispa väl med exempelvis en gaffel tills kakaon har löst sig och blandats väl med de andra ingredienserna. Stoppa sedan den färdiga puddingen i kylskåpet över natten eller i minst 6 timmar. När den är färdig att tas ut för att äta kan du röra igen. En del klumpar kan förekomma men lite grand gör ingenting. Se bara till att röra väl. Toppa med kakaonibs, som är riven rå kakaoböna. Kakaonibs boostar anrättningen ytterligare och tillför chokladchiapuddingen massor av antioxidanter och en gnutta sting.