Chiapudding är en av de enklaste maträtter som finns att laga till och samtidigt så är detta så kallad super food som ger en massa bra näringsämnen. I chiafrön så finns det gott om Omega 3 men kom ihåg att du måste tugga fröna för att få i dig omegan. För att göra en pudding så behöver du bara en bra kopp eller skål som går att sluta till. Här kan det vara klokt att investera i fina glasburkar med lock. Man behöver inte använda sig av värme för att laga denna pudding och tillredningstiden bör inte ligga på mer än några minuter samt den kvart som man låter puddingen stå innan man ställer den i kylen där den får tjocka till.

Man kan laga chiapudding med mjölk, vatten eller någon form av substitut till mjölk. Då det är vintertider så kan det vara extra gott att krydda med kanel och söta med ekologisk lönnsirap, men det går att vara kreativ och blanda i andra ingredienser helt efter smak och tycke. När puddingen väl är redo att serveras så kan man toppa den med frukt och bär.

Ingredienser

3 msk chiafrön

2 dl mjölk

1 msk organisk lönnsirap

1 tsk kanel

Så lagar du din chiapudding

Lägg chiafröna i en skål som har ett lock eller häll de i en större kopp som är enkel att täcka med en mindre sandwichpåse. Häll på 2 dl mjölk och blanda med en sked. Krydda med lönnsirap och kanel och blanda återigen. Låt blandningen stå en kvart innan du rör om igen för att sedan täcka koppen och ställa in den i kylen. Puddingen kommer att vara klar redan efter någon timme, men det brukar rekommenderas att man låter den stå 6-10 timmars tid och det är därför som det kan vara klokt att laga den på kvällen för att på så vis få en riktigt god och nyttig frukost.

Viktigt att tänka på

Det är viktigt att man täcker puddingen då den står i kylen för att tjockna till. Om man inte gör detta så finns det risk för att chiafrönpuddingen får smak av andra varor som finns i kylen. Dessutom så är det godast att äta puddingen direkt då den är klar hellre än att spara den alltför många dagar. Den som tycker om chiapudding ser helt enkelt till att ha flera burkar att laga den i så att det hela tiden finns en ny pudding på gång att avnjuta som mellanmål, midnattsmål eller som frukost. Man kan få en sötare smak utan att använda sig av vitt socker genom att till exempel tillföra stevia eller agavenektar.