Chiafrön är bra på en massa sätt. De är toppen att ha i bröd, varför chiabröd har blivit väldigt populärt på sistone. De är väldigt nyttiga och innehåller massa kalcium, fiber och protein. Dessutom innehåller de omega 3-fetter, vilka är de nyttiga fetter som bland annat finns i fisk. Dessa essentiella fetter är väldigt viktiga att tillföra kroppen eftersom kroppen inte själv producerar dem. Chiafrön innehåller dessutom en mängd vitaminer och mineraler som är viktiga för att må bra.


Hur man ska dosera chiafrön

chiafrön doseringKroppen mår bra av en lagom dos chiafrön, och hälsofördelarna blir inte fler för att man överdoserar. Överdosering kan bland annat leda till förstoppning. Det rekommenderade dagliga intaget av chiafrön är högst 15 gram per dag, och har man i fröna i till exempel müsli eller bröd ska de utgöra max 10 procent. Detta motsvarar ungefär en matsked. När de blötläggs sväller de, och då gäller två till tre matskedar per dag som högsta gräns.

Vem passar chiafrön för?

Chiafrön, med sin höga nyttighetsfaktor, passar alla. Särskilt bra är chiafrön för barn. Eftersom chiafrön inte har en utmärkande smak kan barn ofta äta dem. Chiafrön förändrar inte smaken på det man blandar ner dem i. När det gäller chiafrön till barn får man anpassa doseringen efter barnet, ett litet barn ska inte få i sig mer än en mycket liten mängd frön och riktigt små barn bör man mosa fröna åt, så att de inte sätts i halsen. Även för gravida är chiafrön idealiskt, de underlättar att få i sig den extra näring som man behöver för att kunna förse barnet med den näring det behöver.

Det positiva med chiafrön är att de är väldigt lätta att få i sig. Endast en matsked chiafrön ger ett hälsosamt tillskott till kosten, och de har en ganska neutral smak som gör att de funkar bra till det mesta. De påminner om linser i miniformat, vilket gör att de funkar bra även i mat. Du kan exempelvis hälla i lite chiafrön i såser, eller i grytor där de också fungerar fint. Kanske allra bäst funkar de i müslin eller yoghurten.

Baka med chiafrön

Chiafrön är idealiska att använda i bröd, då brödet blir saftigare av dem. Chiafröna innehåller förutom massa näringsämnen också en hel del vatten. Fröna funkar därför också toppen i alla möjliga sorters bakverk. Som redan nämnts så har de ingen särskild smak, vilket gör att de funkar i de allra flesta smakkombinationer, vare sig det är mat eller bakverk. Frönas smaklöshet gör att deras användningsområde är närmast obegränsat. Har du hakat på trenden med smoothies kan du med fördel hälla i en matsked chiafrön i en råsaftcentrifug – på så sätt får du en lite extra nyttig smoothie. Du kan ha i fröna i nästan precis vad som helst. Det är ett enkelt sätt att tillföra kroppen en massa nyttigheter.