Chiafrön är bland det nyttigaste man kan äta. De är laddade med diverse näringsämnen som är viktiga för både kropp och hjärna. På den senaste tiden har chiafröna verkligen ökat i popularitet. Det små svarta fröna är fullproppade med bland annat proteiner och mineraler. Många hälsomedvetna personer har börjat inkludera det i den dagliga kosten. Varför inte börja dagen med att energiboosta kroppen med en chiapudding?

 Här är några av de hälsosamma fördelarna med chiafrön:

  • De innehåller få kalorier
  • Ger en lång hållbar energi
  • Är rika på antioxidanter och proteiner
  • Innehåller omega 3 – större mängd än i lax

Chiafrön sägs också kunna vara till hjälp när man försöker gå ner i vikt. Fröet har en förmåga att suga åt sig vätska och ökar därför sitt omfång i magen och på det viset uppnår du snabbare mättnadskänsla.

Chiapudding grundrecept

Du kan göra många varianter på chiapudding, allt efter smak och måltid, men här är ett grundrecept.

För ungefär 2 portioner:

  • 4 dl mjölk. Här kan du välja vilken sort du vill. Välj tillexempel Kokosmjölk eller mandelmjölk om du vill ha ett nyttigare alternativ
  • 6 msk chiafrön
  • Sötningsmedel, exempelvis 2 krm vaniljsocker, agavesirap, steviaströ eller honung. Sötningsmedlet är valfritt – vill du ha ett nyttigare alternativ kan du utesluta sötningsmedlet helt och hållet.

Tillagning:

Blanda chiafröna med vätskan. Tillsätt sedan sötningsmedlet om du så önskar. Smaka av så att det inte blir för sött, använder du nöt- eller havremjölk kan den vara ganska söt i sig redan. Häll upp blandningen i en burk, skål eller ett glas och låt stål i kylskåpet över natten så att det får en ”puddingkonsistens”. Rör om lite då och då och kontrollera konsistensen innan du tar ut den ur kylen.

När blandningen har blivit till en pudding är den klar att äta och då kan du toppa den med bär, frukt eller kokos. Det finns flera olika kombinationer du kan göra och det är bara du själv som vet vad du tycker allra bäst om.